perjantai 1. tammikuuta 2016

Talvitreeniä

Tärkein ensin eli Manun kasvukäyrän seuranta. ;) Manun strategiset mitat on 9kk iässä 28kg ja säkäkorkeus kotimittauksella n.61cm. Toivottavasti korkeutta ei enää tule, painoa tietysti tulee lihasmassan mukana vielä jonkin verran.

Ennen lumen tuloa Manun kanssa kerettiin tehdä damiharjoituksia. Sain apparin avukseni pari kertaa, joten Manu on saanut tehdä markkeerauksia ja hakuruutua. Molemmat sujuvat jo melkoisen hyvin, luovutuksen kanssa on vielä tekemistä. Hakuruudussa Manu välillä juoksee yhdeltä damilta toiselle ja palauttaa sen toisen damin ensin. Tähän pitää puuttua, kunhan saadaan seuraava treeni aikaiseksi. Myös kantamista on tehty kotipihassa paljon. Kantaminen on jo paremmissa kantimissa, mutta aina välillä Manu mässyttää damin niin, että vain pää on suussa. Sekin pitäisi saada paremmaksi ja ote rauhallisemmaksi. Työtä siis riittää... Muut maastolajit ovat tauolla toistaiseksi. En muista milloin viimeksi ajettiin jälkeä, ehkä marraskuun alussa? Samoin esineruutu on tauolla ja lumen ollessa maassa ei näitä päästä treenaamaan.

Tottista Manu on saanut tehdä sekä ruualla että lelulla. Kummatkin sujuvat ja edistystä on tapahtunut. Seuraamisessa takapään käyttöä pitäisi tehostaa ja jotenkin lelun kanssa seuraamisessa katsekontakti katkeilee. Suurin edistyminen on ehkä tapahtunut paikalla olemisessa. Sekä istuen että maaten Manu pystyy olemaan jo useita sekunteja paikallaan. Monesti yrittää varastaa ja lähteä ilman lupaa, mutta aika helposti on uskonut, kun olen sanonut, että ei ollut lupa lähteä. Noutoa ei olla enempää harjoiteltu. Seuraavaksi ajattelin kokeilla sitä pullolla, kun siideripullo pysyy paljon paremmin Manun suussa kuin noutokapula...

Tottista on treenattu joulukuun puolivälistä alkaen niin paljon, että täytyi jo keksiä muutakin tekemistä. Manu ei juoksemalla väsy juurikaan, joten aivotyöskentely on kaiken a ja o. Tein meille temppulistan, jotta saadaan tehdä muutakin opeteltavaa kuin tottisliikkeitä. Listalla on mm oikean ja vasemman tassun antaminen istuen ja maaten, oravaistunta, kumartaminen, "kuoleminen", peruuttaminen, jalkojen välistä pujottelu, jalkojen välissä seuraaminen, ja muutama muu joita ei olla vielä kokeiltu. Manu nauttii suunnattomasti temppujen opettelusta ja se on hurjan nopea oppimaan. On ollut ihan mukavaa opettaa Manulle erilaisia temppuja, kun se jaksaa yrittää ja palkan saatuaan se on aivan intoa piukassa. :) Tunnistusnoutoa taidetaan myös kokeilla huvin vuoksi, siitä voisi olla hyötyä mikäli me joskus päätetään edetä tokossa alokasluokkaa pidemmälle.

Manun ensimmäinen vuodenvaihtuminen sujui mallikkaasti. Manu oli lähinnä sisätiloissa rakettien paukkumisen ajan. Äänekkäimmät paukahdukset kiinnostivat Manua ja se kävi välillä ulko-ovella katselemassa, jos jotain näkyisi. Muuten se nukkui rauhallisesti ja minkäänlaista stressiä sillä ei näyttänyt olevan. Jouluna me oltiin mun siskon luona täydessä jouluhärdellissä lapsiperheessä ja senkin Manu hoiti kuin ammattilainen. Manu nukkuu missä vaan ja ihmisten keskellä touhuaminen on Manun mielestä vain parasta ja ihanaa.

Ensi viikolla olisi tarkoitus käydä Manun kasvattajan luona treenaamassa. Meidän pitäisi myös saada flattiseuraa riistatreeneihin, jännää! Yritän kuvata treenejä, jos pakkasta ei ole älyttömästi. Manu ei ole riistalla varsinaisesti treenannut aiemmin ja voi olla, että tällä kertaa annan kasvattajan hoitaa sen puolen kokonaan... En vieläkään ole ihan sinut kuolleiden lintujen kanssa. :D Ensi vuoden leiri on myös jo kiikarissa. Kasvattaja järjestää kesäkuun alussa leirin ja taas treenataan kolme päivää montaa lajia hyvässä seurassa. :)

Ps. Lainakoiran treenit jatkuvat ja edistymistä on tapahtunut. Tottis ei vielä ole pitkällä, mutta Ella on jo kärryillä, että mun kanssa tehdään tottista ja leikkiminen on jo aivan eri luokkaa kuin alussa. Toivottavasti sama tahti jatkuu ja loukkaantumisilta vältytään, niin voidaan johonkin kokeeseenkin päästä tänä vuonna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti